Incă din antichitate, în Mesopotamia erau cunoscute proprietaÈ›ile sedative ale macului. De aici a început răspândirea acestei plante. Egiptenii cunoÈ™teau opiul cu câteva secole înainte de Hristos. Medicii greci È™i romani îl administrau în mod curent pacienÈ›ilor. La sfârÈ™itul secolului al XVIII-lea, chimistul englez Humphry Davy (1778-1829) nu era decat un modest preparator într-o farmacie.
Acesta a inhalat protoxid de azot în timp ce-l prepara, È™i a avut o senzaÈ›ie de euforie. Apoi a organizat È™edinÈ›e în timpul cărora asistenÈ›ii erau cuprinÈ™i de un râs nebun după ce respirau acest gaz, ceea ce i-a adus acestuia numele de gaz ilariant. Observând că o inhalare suficient prelungită avea efecte anestezice, Davy, într-un memoriu publicat in 1800, ia în considerare posibilitatea de a-l folosi in timpul intervenÈ›iilor chirurgicale.
Chirurgul Henry Hill Hickman face experiente pe animale folosind atât gazul carbonic cât È™i pe cel ilariant, dar este considerat nebun când cere autorizaÈ›ia de a folosi in cazul oamenilor aceleaÈ™i anestezice. Medicul Crawford Long extirpă, in 1842, două tumori mici de pe ceafa unui prieten după ce acesta inhaleaza eter. William Morton reuÈ™eÈ™te, începând cu 1846, numeroase extracÈ›ii fără durere, după ce pune la punct anestezia cu eter pe animale si pe el însuÈ™i. Cel care va da numele de anestezie acestui mod de insensibilitate a pacientilor este un alt medic american, Oliver Holmes. La scurtă vreme, eterul este înlocuit de cloroform, descoperit independent in 1831 de Justus von Liebig, de Eugene Soubeiran si de Samuel Guthrie. Obstreticianul scotian James Young Simpson îl foloseÈ™te cu succes la naÈ™teri.
In 1864, Adolf von Bayer obÈ›ine acidul barbituric prin sinteză, folosind ureea È™i acidul malic. Din această substantă va deriva o întreaga familie de compuÈ™i cu proprietaÈ›i hipnotice. Iclopropanul, gaz descoperit in 1928, este un anestezic rapid, experimentat pe animale de catre Lucas si Henderson. In 1935 este izolat un alt anestezic general, pentotalul, folosit injectabil pentru intervenÈ›ii scurte sau pentru narcoanaliza. După 1942, curare este utilizată pentru efectele sale miorelaxante. In anii 50, asocierea drogurilor în doză mică permite creÈ™terea efectului anestezic. In 1959, doi belgieni folosesc neurolepticele ca potentializatori de anestezie. In prezent, progresele în domeniu nu sunt legate de substanÈ›e noi, ci de tehnici asociate (inhalare traheala, ventilaÈ›ie artificială), care contribuie la perfecÈ›ionarea tehnicilor anestezice propriu-zise.